części ze stali nierdzewnej

Nierdzewne części do maszyn spełniające restrykcyjne wymagania branży spożywczej

Stal nierdzewna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów do budowy maszyn i urządzeń pracujących w środowiskach zagrożonych korozją. Zwana potocznie stalą szlachetną, jest stosowana przede wszystkim z powodu odporności na korozję w wyniku kontaktu z czynnikami występującymi w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym czy morskim. Określenie „stal nierdzewna” nie oznacza jednak odporności na wszystkie czynniki chemiczne. Istnieją więc różne jej gatunki, przeznaczone do stosowania w określonych środowiskach pracy.

uchwyt rurowy higieniczny
Rys. 1: GN 333.5 – uchwyt rurowy higieniczny, mat. AISI 304

Ze względu na tę różnorodność firma Elesa+Ganter, światowy lider w produkcji standardowych elementów, maszyn oferuje produkty wykonane z różnych gatunków stali nierdzewnej, a kluczem do ich zastosowania staje się odpowiedni dobór materiału.

Podstawowym gatunkiem stali nierdzewnej stosowanym do produkcji elementów Elesa+Ganter jest stal 1.4305 (AISI 303). Łączy ona w sobie umiarkowaną odporność na korozję z bardzo dobrą skrawalnością. Nie należy jej stosować w środowiskach zawierających chlorki lub kwasy.

Natomiast najpopularniejszym gatunkiem stali stosowanym w przemyśle spożywczym jest stal 1.4301 (AISI 304). Odporna na korozję atmosferyczną, roztwory alkaliczne czy słabsze kwasy znakomicie nadaje się do zastosowań, w których ma bezpośredni kontakt z wodą lub produktami organicznymi.

Elesa+Ganter do produkcji elementów wykorzystuje również gatunek stali o najlepszych parametrach antykorozyjnych – 1.4401 (AISI 316). Stal ta jest odporna zarówno na korozję elektrochemiczną (tzw. atmosferyczną), jak i chemiczną, włączając obecność kwasów, chlorków i soli. Z tych właśnie względów jest stosowana w środowiskach o najwyższych wymaganiach antykorozyjnych, tj. w przemyśle spożywczym, chemicznym lub morskim.

Koło ręczne ze stali nierdzewnej
Rys. 2: Koło ręczne ze stali nierdzewnej

Dodatkowym wymaganiem, idącym często w parze z odpornością na korozję, jest higieniczność. Jest to cecha szczególnie istotna w przemyśle spożywczym, w którym poza samą odpornością na wilgoć i czynniki chemiczne, jest konieczne zachowanie jak najwyższego stopnia higieny. Elesa+Ganter stworzyła serię produktów, które zaspokoją potrzeby najbardziej wymagających producentów maszyn i urządzeń z sektora spożywczego.

Pokrętło ze stali nierdzewnej
GN 5335.4 – pokrętło nierdzewne higieniczne, mat. AISI 316

Pełen zakres informacji na temat produktów Elesa+Ganter można znaleźć na stronie www.elesa-ganter.pl lub kontaktując się z naszymi Doradcami Technicznymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *