Elesa+Ganter częścią pionierskiego projektu kuchni mobilnej – case study Camportable Kitchen

artykułyPorady technicznezamkiZawiasy

 

Kto z nas nie marzy o tym, aby chociaż raz na jakiś czas uciec od otaczającego nas zgiełku i zaszyć się w zacisznym miejscu? Pytanie jest oczywiście retoryczne, ponieważ aktualne tempo życia jest tak wysokie, że praktycznie każdy pragnie wygospodarować chwilę dla siebie i swoich najbliższych. Jednym z najlepszych miejsc na „doładowanie baterii” jest obcowanie z przyrodą, które może mieć wiele form, począwszy od zwykłego wypadu do lasu/parku, poprzez biwakowanie, wędkowanie, a na tygodniu off-road kończąc.

Istotnym elementem spędzania czasu na łonie natury jest posiadanie odpowiedniego „zaplecza”, które ułatwi nam funkcjonowanie w miejscu odległym od cywilizacji. Między innymi jest to sprzęt lub urządzenia służące do przygotowania kawy, herbaty lub kompletnego gorącego posiłku.

Właśnie z tej potrzeby powstał pionierski projekt funkcjonalnej kuchni mobilnej Camportable Kitchen, za który odpowiada nasz klient – firma Camportable Sp. z o.o. (rys. 1, rys. 2, rys. 5).

Rys. 1. Wizualizacja kuchni mobilnej firmy Camportable Sp. z o.o..

Rys.2. Kuchnia mobilna firmy Camportable Sp. z o.o. zamontowana na pojeździe.

Do tej pory przygotowywanie gorących posiłków lub napojów w trakcie biwakowania lub podróży wiązało się z wykorzystaniem palnika zamontowanego na butli gazowej lub ognia (rys.3).

Rys.3. Przygotowywanie posiłku nad ogniem.

Korzystanie z kuchni mobilnej jest możliwe w samochodach, które posiadają hak holowniczy o dopuszczalnym nacisku 75 kg. Kuchnia Camportable Kitchen posiada dwa palniki, zlew, zbiornik na wodę, blat roboczy i lodówkę. Jesteśmy w stanie przewozić ją nawet autem średnich rozmiarów, takim jak Toyota Yaris Cross (rys. 4).

Rys. 4. Przygotowywanie posiłku z wykorzystaniem Camportable Kitchen.

Konstrukcja Camportable Kitchen to wiele lat prototypowania i doświadczeń zebranych przez Pana Tomasza Borowskiego, będącego pomysłodawcą i twórcą projektu. Pan Tomasz jest z zamiłowania podróżnikiem i poszukiwaczem dzikich zakątków. Od ponad 25 lat podróżuje na dziko, w sposób niezaplanowany i spontaniczny pojazdami campingowymi, przyczepami i samochodami terenowymi. Na pytanie skąd pojawił się pomysł na ten projekt, odpowiada:

Gotowanie jest jedną z najważniejszych rzeczy, jaka jest konieczna podczas udanej podróży. Niezależnie od tego, gdzie i kiedy wyjeżdżamy, kluczem jest komfort użytkowy, umożliwiający przygotowanie posiłków bez konieczności zbędnego zaangażowania. Wiele razy przekonałem się, że auto, którym jadę, jest za małe, a konieczność każdorazowego rozkładania zaplecza kuchennego lub gotowanie we wnętrzu pojazdu, jest kłopotliwe i męczące. Najważniejsze przecież, aby obcować z naturą, czyli być na zewnątrz. W ostatnim czasie rynek campingowy ewoluuje w swojej formie. Ta ewolucja to rozwój minimalistycznego podejścia do tematu wypraw. Coraz częściej rezygnujemy z dużych, specjalistycznych pojazdów (kamper, przyczepa) na korzyść mini przyczep campingowych lub mniejszych aut. (Tear drop trailers, zabudowy Westfalia do aut typu bus). Samochody te regularnie służą jako auta do pracy, a w weekendy zmieniają swoje przeznaczenie na pojazdy campingowe. W ostatnim czasie coraz bardziej modne jest posiadanie namiotu dachowego bądź zabudowy do wnętrza auta, które zmienia je w mini kampera. Wychodząc naprzeciw tym zmianom, stworzyliśmy produkt, który jest kompatybilny z większością pojazdów posiadających hak. Produkt, który umożliwia zabranie „domowej kuchni” w dowolne miejsce. Produkt, który jedzie z nami, w pełni wyposażony już po 30 sekundach od momentu podjęcia decyzji o podróży. To właśnie Camportable Kitchen. 30 sekund, zakładamy na hak i w drogę. Wszystko na miejscu i przygotowane do podróży. A po powrocie…. po 30 sekundach stawiamy Camportable Kitchen w ogrodzie, jako pomocnik do grillowych imprez lub ogrodową kuchnię – bez konieczności poszukiwania miejsca w garażu na kolejnego boxa.”

Jako główne zalety Camportable Kitchen Pan Tomasz wymienia:

Czas – skrócenie do minimum czasu niezbędnego do wyruszenia na wyprawę.

Przestrzeń – dodatkowa przestrzeń we wnętrzu auta (na bagaż albo psa, który wreszcie się zmieści).

Komfort – w pełni wyposażony moduł, z którego korzystamy bez jakiegokolwiek dodatkowego zaangażowania w miejscu docelowym (przykład: podczas podróży w sezonie na południe Europy na parkingach czy stacjach benzynowych zawsze jest ogromny tłok, a sklepy czy restauracje są pełne. Stajemy, otwieramy Camportable Kitchen i robimy sobie kawę lub przekąskę w każdym miejscu, które spodoba nam się po drodze).

Design – stworzyliśmy projekt o wyjątkowej urodzie, z wykorzystaniem najlepszych materiałów, aby zarówno na drodze jak i w ogrodzie, spełniał rolę niesamowitego dodatku, a nie jedynie skrzyni na przybory kuchenne.

Bezpieczeństwo – korzystamy z najlepszych mocowań: zawiasów, zamków, a mając za partnera firmę Elesa+Ganter, gwarantujemy jakość, niezawodność i niespotykany design każdego z detali.

Rys. 5. Camportable Kitchen gotowa do pracy.

Warunki pracy kuchni mobilnej są bardzo wymagające, ponieważ mamy tu do czynienia ze skrajnie niskimi, jak i wysokimi temperaturami. Do tego dochodzą obciążenia szokowe pochodzące od nierówności drogowych oraz błoto, pył lub woda. Całość tworzy bardzo trudne warunki pracy, z którymi trzeba się było zmierzyć w tym projekcie.

Elesa+Ganter od wielu lat produkuje rozwiązania, które są stosowane w zabudowach pojazdów specjalnych, tj.: maszynach budowlanych,pojazdach wojskowych, kamperach i pojazdach wyprawowych 4×4. Dzięki temu firma Camportable była pewna, że w ofercie produktowej znajdzie rozwiązania spełniające jej oczekiwania. Po wizycie w firmie Elesa+Ganter i przedstawieniu projektu Doradcy Technicznemu, zostało wytypowanych wiele potencjalnych rozwiązań z zakresu zamknięć, zawiasów, elementów ustalających, elementów maszyn, które trafiły do dalszych testów na prototypie. Poniżej prezentujemy kilka rozwiązań, które zostały zaimplementowane w aktualnej rewizji Camportable Kitchen, a prace nad testowaniem kolejnych produktów Elesa+Ganter nadal trwają:

  • Zamki kasetowe z funkcją doszczelnienia CSMH (rys. 6, rys.7). Unikatowa konstrukcja zamka pozbawiona elementów wystających po zamknięciu oraz specjalny mechanizm dociągający, zapewniający szczelne zamknięcie. Zamki sprawdziły się idealnie jako zamknięcia główne szuflad zewnętrznych:

Rys. 6. Zamki kasetowe z funkcją doszczelnienia CSMH.

Rys. 7. Zamki CSMH zamocowane w kuchni mobilnej Camportable Kitchen.

  • Zamki z ryglem hakowym GN 115.8 (rys. 8, rys. 9). Unikalna konstrukcja rygla, przypominająca swoim kształtem hak, umożliwia zamknięcie pokrywy nawet w przypadku instalacji zamka na płaszczyźnie bocznej. Górna pokrywa kuchni mobilnej jest zamykana zarówno z lewej jak i prawej strony tak, aby zapewnić pełną szczelność oraz sztywność.

Rys. 8. Przykładowe zamki z ryglem hakowym GN 115.8.

Rys. 9. Zamek z ryglem hakowym GN 115.8 zamocowane w kuchni mobilnej Camportable Kitchen.

  • Zawiasy zatrzaskowe CFVT (rys. 10, rys. 11). Zawiasy te posiadają funkcję blokowania/zatrzaskiwania się w określonym kącie otwarcia, dzięki czemu są w stanie utrzymać pokrywę po otwarciu oraz przytrzymują ją również po zamknięciu (na wypadek nie zamknięcia wcześniej opisywanych zamków z ryglem hakowym).

Rys. 10. Zawias zatrzaskowy CFVT.

Rys. 11. Zawiasy zatrzaskowe CFVT zamocowane w kuchni mobilnej Camportable Kitchen.

  • Linki zabezpieczające ze stali nierdzewnej GN 111.2 (rys. 12, rys. 13). Linki służą jako dodatkowe zabezpieczenie, aby po otwarciu pokrywy (nawet jeśli mechanizm zawiasów zatrzaskowych uległby uszkodzeniu) lub z powodu zbyt dużej siły otwarcia pokrywa nie uderzyła o samochód.

Rys. 12. Przykładowa linka zabezpieczająca GN 111.2.

Rys. 13. Linka zabezpieczająca GN 111.2 zamocowana w kuchni mobilnej Camportable Kitchen.

  • Poziomice oczkowe GN 2281 (rys. 14, rys. 15). Poziomica służy jako pomoc przy poziomowaniu kuchni przed rozpoczęciem pracy. Nikt nie lubi toczących się po blacie kuchennym kawałków jedzenia, a w skrajnych przypadkach, zsuwających się naczyń z palnika.

Rys. 14. Poziomica oczkowa GN 2281.

Rys. 15. Poziomica oczkowa GN 2281 zamocowana w kuchni mobilnej Camportable Kitchen.

Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego możliwości Camportable Kitchen:

Strona internetowa firmy Camportable Sp. z o.o.:

Fanpage FB:

Karty katalogowe opisanych produktów:

  • CSMH – Zamki kasetowe z funkcją doszczelnienia
  • GN 115.8 – Zamki z ryglem hakowym
  • CFVT – Zawiasy zatrzaskowe
  • GN 111.2 – Linki zabezpieczające ze stali nierdzewnej
  • GN 2281 – Poziomice oczkowe

W przypadku prowadzenia nowego projektu zachęcamy do kontaktu z działem technicznym Elesa+Ganter, który służy pomocą w optymalnym rozwiązaniu każdego problemu natury technicznej.

Redakcja: Elesa+Ganter Polska

Informacje o pełnej ofercie produktowej znajdują się w katalogu:

Katalog podstawowy 048 (wersja polskojęzyczna)

lub na stronie: www.elesa-ganter.pl

Jeśli nie posiadasz katalogu – zamów!

Kontakt:

Centrala: +48 22 737 70 47

Pomoc techniczna: +48 609 914 500

 

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się na newsletter:

Lubimy dzielić się… naszą wiedzą techniczną, nowościami produktowymi, nowinkami ze świata techniki i przemysłu, zaproszeniami na targi oraz specjalnymi rabatami.
Podziel się i Ty… swoim adresem mailowym, a raz na 4 tygodnie otrzymasz od nas elektroniczny „Magazyn dla Konstruktorów” przygotowany starannie przez naszych Doradców Technicznych.

GN 212.3 i 212.5 – dźwignie nastawne do ciężkich zastosowań
Lampa, która odprowadza do toalety

Najnowsze artykuły

Menu